Zdravo kuhanje se začne s posodo iz čiste gline. Ugotovite, kako?

Resnično zdravo kuhanje pomeni kuhanje hrane tako, da ostanejo vse njene hranilne snovi nedotaknjene in je brez vseh vrst toksinov. Da bi to dosegli, bi bil prvi korak očitno izbira pravih sestavin – povsem naravnih, organskih, nepredelanih in bogatih s hranili. Drugi korak je še bolj pomemben – kuhanje teh sestavin na pravi način.

Večina ljudi zna dobro izbrati zdrave sestavine, vendar vsi ne uporabljajo najbolj zdrave posode – tiste, ki je 100 % nestrupena in ohranja občutljiva hranila s kuhanjem na hrani prijazni toploti. Prav tako mora zadrževati paro, ki zapušča hrano, ker je ta para v vodi topna hranila.

Naši predniki so za kuhanje uporabljali čiste glinene posode, zato ni čudno, da so živeli življenje z veliko manj zdravstvenimi težavami kot mi. Danes se za kuhanje v veliki meri uporablja klasična kovinska in keramična posoda, ki postaja zelo škodljiva za zdravje. Kovine in keramika med kuhanjem izpirajo kovinske in kemične toksine, ki reagirajo s hranilnimi snovmi hrane in tvorijo spojine, ki se kopičijo v telesu. Ko se to dogaja dlje časa, vpliva na telo na celični ravni in začne poškodovati organe. To prispeva k pogostim boleznim, kot so sladkorna bolezen, težave s srcem, krvni tlak in življenjsko nevarne bolezni, kot je rak. Verjetno je to razlog, zakaj se najbogatejši ljudje srečujejo z največ zdravstvenimi težavami, saj imajo na voljo najdražjo posodo iz keramike in posode proti prijemanju s škodljivimi premazi.

Na srečo je še vedno mogoče dobiti posodo, ki je tako zdrava kot tista, ki so jo uporabljali naši predniki. Neglazirana posoda iz popolnoma naravne čiste gline kuha hrano, ne da bi jo onesnažila in ohranila vse njene hranilne snovi. ‘Neglazirana’ zato, ker so vse vrste glazur in emajlov polne kemikalij, ki zastrupljajo hrano med kuhanjem.

Čista glina je najboljša kakovost gline, znana tudi kot primarna glina, ki je pridelana z neobdelanih in industrijsko neobdelanih zemljišč po testiranju vzorcev za vse vrste toksinov. Po nabavi surovine je naslednji korak izdelava kuhalnic brez uporabe kemikalij. Vsak mehaniziran postopek bi zahteval uporabo kemikalij, zato je najboljši način za izdelavo loncev in ponev iz čiste gline uporaba staromodne metode metanja gline na lončarsko vreteno in spretnih rok za oblikovanje uporabnih posod. Postopek je dolgočasen, vendar je vreden truda, saj je to edini način za izdelavo najbolj zdrave posode.

Tako izdelan lonec je brez toksinov in ohranja hranilne snovi hrane nedotaknjene, tako da dobite najbolj zdravo in najbolj hranljivo hrano vsakič, ko kuhate v čisti glineni posodi!