Strupeni verdigris – previdnostni ukrepi in nasveti za nego medeninaste in bakrene kuhinjske posode

Med vsemi vrstami kuhinjske posode, ki prihaja na trg, je bakrena posoda še vedno ena najboljših. Preizkušeno že več generacij. Tudi če prihajajo novejši modeli iz aluminija ali titana, ima veliko uporabnikov še vedno raje bakreno posodo. Bakrena posoda ne velja samo za klasično, ampak je priljubljena tudi zaradi svoje lepote in odličnih toplotnih lastnosti. Večina teh loncev in ponev ima zunanjost iz bakra in medenine ter notranjost iz nerjavečega jekla. Zaradi kombiniranih materialov je posoda enostavna za čiščenje in uporabo. To lahko preprosto operete in sperete s toplo milnico, da preprečite prijemanje hrane. Nato operite s čistilom za baker/medenino. Takoj posušite, da preprečite razbarvanje in madeže trde vode.

Tudi če nekatere znamke bakra in medenine veljajo za primerne za pranje v pomivalnem stroju, še vedno vsebuje dele, ki lahko razbarvajo in potemnijo. Umivajte jih ročno, da preprečite to težavo.

Za čiščenje lahko poskusite uporabiti domačo čistilno raztopino. To je mešanica soli, moke, amoniaka in limoninega soka. To lahko nanesete na bakreno posodo z mehko čistilno krtačo. Poskrbite, da boste polirali za suh, čist lesk.

Izogibajte se uporabi naslednjih materialov, ker bodo strgali material iz bakra in medenine: alkohol, jeklena volna, belilo, abrazivna čistila, kovinski pripomočki in čistila za pečice. Zažgane bakrene in medeninaste ponve in lonce očistite s hladno vodo. Zmanjša okus po zažganem in drastično zniža temperaturo po segrevanju na visoki temperaturi.

Če opazite pogače, zažgane obloge ali filme hrane, jo lahko zavrete in dodate 1 žličko sode bikarbone ali pralne sode. Uporabite lahko tudi kremo iz zobnega kamna. Dodajte 1 čajno žličko na vsako skodelico vode. V 20 minutah boste videli poplavo hrane. Po tem ga lahko operete na običajen način.

Druga možnost je, da notranje zažgano dno prekrijete s pralno ali sodo bikarbono. Nato dodajte toliko vode, da pokrije sodo. Soda bo raztopila lepljivost hrane in sprostila sprijeto hrano v enakomernih plasteh. Vendar včasih ta postopek traja čez noč.

Posodo pomijte takoj po uporabi. Večine ponv in loncev nikoli ne postavite v pomivalni stroj. Zelo pomembno je tudi, da bakrene in medeninaste posode ne prekuhate do suhega. To bo stopilo pločevinasto oblogo. Pri kuhanju z medeninasto ali bakreno posodo uporabljajte leseno posodo. Kovinski pripomočki lahko strgajo in opraskajo pločevinasto oblogo.

Večina bakrene in medeninaste kuhinjske posode je obložena s kositrom, ker je znano, da ti dve snovi povzročata zelenjavo. Je zelo strupena snov, ki lahko kontaminira hrano. Nehajte uporabljati posodo, ko že opazite zelenkasto razbarvanje.

Pomembno je upoštevati, da ima vsak material določeno stopnjo škodljivosti. Karkoli že izberemo, so previdnostni ukrepi vedno naša prva straža. Materiali za kuhanje naj bodo vedno čisti, ker pridejo v prvi stik s hrano, ki jo jemo. Po pranju jih dobro posušite, da preprečite vlago. Mokre površine so dobro okolje za rast mikrobov in drugih bakterij.

Če sta baker in medenina pravilno očiščena in dobro vzdrževana, sta še vedno dva izmed najboljših materialov, ki se uporabljata v kuhinjski posodi.