Posoda iz litega železa, od temno črnih ponv do pisanih emajliranih nizozemskih pečic

Odkar so se stari prodajalci železa naučili veščin, potrebnih za vlivanje železa v osnovne kuhinjske pripomočke, posoda iz litega železa dobro služi domačim mojstrom in profesionalnim kuharjem. Železne pripomočke, s katerimi so zgodnji pionirji več let hranili trdovratne tople obroke, pripravljene v odprtih kaminih in pečeh na drva, je še vedno mogoče najti v današnji moderni kuhinji, ki veselo brbotajo na plinskih, električnih in celo keramičnih kuhalnih ploščah.

Vsi poznajo tradicionalno železno ponev ali ponev in v mnogih kuhinjah je še vedno mogoče videti te starodavne modele, ki ponosno visijo z zgornjega stojala za lonce ali na kavlju nad štedilnikom. Medtem ko so številni stisnjeni ali vtisnjeni lonci z vdolbinami in območji manjkajočih teflonskih premazov skriti daleč stran od pogleda, dokler jih ne potrebujejo, so te stare ponve razstavljene kot trofeje vsem na ogled.

Medtem ko je ponev splošno znana in cenjena, je železo dodalo številne prednosti številnim drugim pogosto uporabljanim, a komaj pomniljivim napravam za kuhanje. Medtem ko je vok na primer našel pot v številne ameriške kuhinje v svoji tradicionalni žigosani ali vrteni kovinski različici, so številni kuharji odkrili, da železni modeli z zmožnostjo enakomernega in hitrega prenosa toplote ponujajo številne dodatne prednosti.

Litoželezne rešetke v obliki velikih ravnih pravokotnih oblik s kratkimi dvignjenimi robovi lahko postavite na dva gorilnika na štedilniku in hitro pripravite kupe palačink, jajc in drugih priljubljenih zajtrkov.

Je fondue na vašem jedilniku za večerjo? Če je tako, lahko zlahka najdete različne komplete za fondi iz železa, od mini čokolade do kompletov za fondi s 3 litri sira. Te barvite emajlirane naprave so doma na odprtem plinskem ognju ali električnih kuhališčih in delujejo tudi v zamrzovalniku, hladilniku ali mikrovalovni pečici in običajnih pečicah.

Če radi kuhate enolončnice, juhe ali enolončnice, imate najverjetneje v svoji kuhinji litoželezno pečico. Kuhinja Cajun ne bi bila popolna brez dobro začinjene in starane velike nizozemske pečice, ki popestri hrano s svojim posebnim začinjenim okusom.

Ko potrebujete sveže pečen kruh, koruzni kruh, mafine ali piškote, ni nič boljšega od litega železa glede njegove sposobnosti, da te pekovske izdelke hitro in učinkovito popeče do zlato rjave barve. Noben žigosan kovinski model s tanko kožo se ne more kosati s sorodnikom iz litega železa pri učinkovitem prenosu toplote na vse površine. Na voljo je veliko sort za proizvodnjo koruznega kruha v tradicionalnih oblikah in velikostih od koruznega storža do klinov v obliki pite.

Čeprav vaša kuhinja morda še ne vsebuje pekača za perutnino, so na voljo. Te naprave imajo osrednji stožec ali “vulkan”, v katerega lahko postavite svoje najljubše začimbe. Nato postavite perutnino čez cev in medtem ko se ptica peče od znotraj navzven, začimbe ptici dajo svoj poseben okus.

Nekaj ​​minut iskanja med ponudbo kuhinjske posode iz litega železa, ki je na voljo v spletnih trgovinah, kot je Amazon, bo vsakogar hitro prepričalo, da je posoda iz litega železa v številnih oblikah od tradicionalnega črnega železa do modnih barvitih emajliranih dizajnov tu, da ostane.