Čista in urejena kuhinja za boljše zdravje in manj odpadkov

Kdaj ste nazadnje naredili inventuro in uredili svojo kuhinjo? Zdaj je odličen čas za to. Začnite s hladilnikom, nato pa nadaljujte s shrambo in policami v omarah. Na koncu očistite celotno sobo.

Najprej dobesedno izpraznite hladilnik, eno polico naenkrat, nato še vrata. Uporabite hladilnik, da ohranite hrano hladno med čiščenjem. Police obrišite s pršilom za kuhinjsko razkužilo, pri čemer delajte od zgoraj navzdol, vključno z vrati. Razvrstite hrano, ki ste jo vzeli iz hladilnika, preverite datume, ugotovite, ali naj gre nazaj noter ali ne (ali na drugo polico). Nadaljujte s tem postopkom, dokler ne izpraznite vsega, preverite, razvrstite in postavite nazaj.

Odprte elemente premaknite naprej. Če je v kozarcu ostalo le še nekaj žlic, jih porabite v naslednjem dnevu ali dveh ali pa poiščite način, kako jih predelati v recept. Upoštevajte vsak sir ali kremni sir, ki mu poteče rok trajanja, in načrtujte obrok okoli tega pred iztekom.

Z organiziranostjo lahko pomagate tudi pri zmanjševanju zavržene hrane. Ko vidite, kaj imate in kaj lahko donirate, lahko načrtujete nekaj obrokov s stvarmi, ki so pripravljene za uporabo.

Imate ostanke pladnja z zelenjavo ali vrečko brokolija, ki je niste uspeli skuhati? Zdaj je pravi čas, da pripravite praženec ali zelenjavno juho. Ostanki svežih zelišč? Zmešajte jih v zeliščni pesto za testenine. Narezane paradižnike, papriko, čebulo ali citruse hranite v posodah za pridelke, ki ostanejo sveži dlje. Imate zamrznjene kuhane kozice v zamrzovalniku? Sesekljajte in naredite našo salso. Če imate odprtih več škatel s kosmiči, razmislite o uporabi posode za kosmiče. Imajo neprepustne pokrove, ki pomagajo ohraniti žitarice dlje sveže in zmanjšajo količino odpadkov. Če ste kupili preveč konzerviranih izdelkov ali drugih sestavin za shrambo, razmislite o tem, da bi jih darovali svoji banki hrane ali cerkvi. Donirajte zdaj, ko je datum “najboljšega nakupa” še primeren.

Poskrbite, da bodo pulti čisti in čisti

Razkuževanje ni samo za sezono gripe, pomembno je, da sta vaša kuhinja in dom varna vse leto. Ko so hladilnik in omare očiščeni, vse pobrišite. Uporabite večnamensko kuhinjsko razkužilo (ali robčke za belilo) na vseh pultih in pipah, gumbih/ročajih omaric in obrišite zunanjost omaric z vlažno krpo. Umivalnik napolnite z vročo milnico in očistite stvari, ki so lepljive ali označene (vrč za mikrovalovno pečico, posoda, opekač kruha, lovilec drobtin, vrč za kavo). Ne pozabite obrisati vseh naprav, vključno z zgornjim delom hladilnika ali mikrovalovne pečice, ter posesati in pobrisati tla.

Čista kuhinja ohranja varno hrano, prav tako tudi pravilno umivanje rok. Ne pozabite si pogosto umivati ​​rok, ko ravnate s hrano in jo kuhate, in poskrbite, da to storijo tudi vaši otroci (vedno je dobro, da si otroci umijejo roke takoj po šoli).

Naj bo vaša kuhinja razkužena in organizirana, pa boste tudi zavrgli manj hrane. Čista kuhinja pomaga tudi pri preprečevanju bolezni, ki se prenašajo s hrano. To je moja ideja o čisti prehrani!