Varnost klubske mizice – vodnik za starše

Klubske mizice lahko naredijo ali uničijo prostor. Pravi lahko naredi stilsko izjavo, saj vse vaše pohištvo združi v enotno celoto. Toda en element, ki ga mnogi ljudje ne upoštevajo, je, ali je njihova klubska mizica dejansko varna.

Večina ljudi ob nakupu klubske mizice, tudi steklene, samodejno domneva, da je varnost standard. Vendar ni vedno tako.

Steklene klubske mizice

Steklene klubske mizice izgledajo elegantno in moderno ter lahko naredijo prostor svetlejši in bolj zračen. Lahko pa predstavljajo tudi nevarnost za majhne otroke in odrasle. To je zato, ker v ZDA ni zahteve, da morajo biti steklene mize izdelane iz kaljenega stekla.

Kaljeno steklo je steklo, ki je bilo obdelano tako, da se v primeru razbitja razcepi na majhne kocke pravilne oblike, ki verjetno ne bodo povzročile poškodb. Vendar pa veliko miz ni izdelanih iz takšnega stekla. Veliko klubskih mizic je v resnici izdelanih iz debelejše plošče navadnega cenejšega stekla. Če se to steklo razbije, se lahko razkosa na dolge konice, ki zlahka prebodejo telo.

Zato je zelo pomembno, da pri nakupu steklene klubske mizice preverite, ali je izdelana iz kaljenega stekla. Ne samo, da bi morali vprašati prodajalca, ampak bi morali poiskati tudi potrditev, da je njihov odgovor resničen, saj je zelo težko ugotoviti, iz kakšne vrste stekla je miza, samo na pogled. Morda se vam zdi malo verjetno, da se bo razbil, vendar ljudje padajo, zlasti otroci. Celo sedenje na mizi, ko vas zamoti, bi lahko povzročilo, da se razbije in povzroči smrtno nevarne poškodbe.

Mnogi menijo, da je v gospodinjstvih z majhnimi otroki neprimerna tudi klubska mizica iz kaljenega stekla, saj je možnost, da se razbije, prevelika. Seveda je odvisno od posameznih staršev, da se glede te zadeve odločijo sami, vendar je vedno najbolje biti previden, ko je ogrožena varnost. Za starše, ki menijo, da je steklena klubska mizica nujno potrebna, je treba preučiti tudi možnost varnostnih folij.

Lesene klubske mizice

Lesene klubske mizice imajo praviloma manj varnostnih težav kot steklene; vendar še vedno lahko obstajajo nevarnosti. Ena od posebnih nevarnosti, s katerimi se pogosto srečujemo, je problem majhnih otrok, ki se učijo hoditi in se poškodujejo na ostrih kotih. Številne trgovine za dojenčke in starše ter celo IKEA zdaj prodajajo kotne odbijače; majhni zaobljeni penasti ali plastični pokrovčki, ki pomagajo preprečiti poškodbe. Čeprav ti niso preveč privlačni na pogled, so odličen način za preprečevanje nesreč in jih je treba uporabljati le relativno kratek čas, ko je vaš otrok v fazi malčka. Podobno so zdaj na voljo “odbojniki”, ki jih lahko napeljete vzdolž robov katere koli lesene klubske mizice. To so močno podloženi kosi materiala, ki se pritrdijo na površino, da preprečijo poškodbe. Kasneje jih je mogoče odstraniti, ko niso več potrebni.

Predali in dvignite zgornje pokrove

Lift Top Lids lahko predstavlja nevarnost tudi za majhne otroke. Zelo pogosto, zlasti pri lesenih klubskih mizicah, je lahko pokrov zelo težak. Zaradi tega vedno obstaja možnost, da si majhni otroci ukleščijo prste. Če izberete takšno mizo, boste morda morali pritrditi vrh, dokler vaši otroci ne odrastejo, da preprečite poškodbe.

Predali so še ena nevarnost za majhne otroke. Prsti se zlahka stisnejo in ujamejo. Tako kot pri mnogih drugih področjih doma bo morda treba vključiti varnostne funkcije, kot so ključavnice predalov, da bo vaš otrok varen.

Poleg varnostnih lastnosti samih klubskih mizic je pomembno upoštevati tudi, kaj je postavljeno na klubsko mizico. Medtem ko je jedilna miza morda nedosegljiva majhnim otrokom, je klubska mizica popolna višina za drobne prste, ki jih lahko raziskujejo. Številni majhni otroci so še posebej navdušeni nad klubskimi mizicami, ure in ure raziskujejo zaklade, ki jih lahko hranijo. Zato je pomembno, da premislite, preden na površino položite tople napitke, steklovino, porcelanaste okraske, orehe ali kar koli drugega, kar bi lahko predstavljalo nevarnost.

Čeprav vsi ti dejavniki zahtevajo nekaj časa in premisleka, so koristi varovanja vašega otroka veliko večje od morebitnih časovnih ali finančnih stroškov. Ne pozabite: ko gre za otroke, je varnost vedno na prvem mestu.