Razumevanje velikosti skodelice aparata za kavo

Zakaj ne dobim dvanajstih skodelic kave iz svojega kuhalnika za 12 skodelic?

Prazniki so in širša družina je pri vas. V svojem popolnoma novem Cuisinartu z 12 skodelicami skuhate poln lonec. Sorodniki se borijo za svoj jutranji joe, vendar se nasiti le prvih pet v vrsti. Lonec je prazen. Urh! Vedel si, da boš imel polno hišo – zato si kupil veliko pivovarno. Kaj je šlo narobe?

“Skodelica” kave ne pomeni 8 unč

Velikosti skodelic aparata za kavo niso standardizirane. Število unč, ki sestavljajo “skodelico”, se razlikuje glede na proizvajalca. Isto podjetje ima lahko celo modele, ki se med seboj razlikujejo.

Na primer, v francoski stiskalnici Bodum s tremi skodelicami “skodelica” meri 4 oz. Če pa uporabljate francosko stiskalnico Bodum z 8 skodelicami, je “skodelica” 4,25 oz. Ampak počakaj! Bodum izdeluje tudi vakuumske pivovarne in “skodelica” v enem od teh je približno 5,7 oz. Ste še zmedeni?

Strokovnjaki se celo ne strinjajo, ko poskušajo poimenovati najpogosteje uporabljeni meritev skodelice. Glasovi so razdeljeni med 4 oz., 5 oz. in 6 oz.

Nekaj ​​je gotovo: “skodelica” kave ne napolni tipičnih 12 oz. skodelica za kavo, ki jo najdemo v večini ameriških domov.

Unče na skodelico v priljubljenih znamkah aparatov za kavo

 • Bunn: 5 oz
 • Bodum (francoski tisk): 4 oz do 4,25 oz
 • Bodum (vakuum): 5,7 oz
 • Capresso: 5 oz
 • Cona: 5,5 oz do 5,7 oz
 • Cuisinart: 5 oz
 • Krups: 5 oz
 • Proctor Silex: 4,5 oz
 • Technivorm: 4,2 oz
 • Zojirushi: 5,1 oz

Da bi stvari še bolj zapletli, vam navodila za kuhanje kave pogosto povedo, koliko mlete kave morate dodati za vsako 6 unč vode. To meritev boste videli na zadnji strani pločevinke Maxwell House, objavili pa jo bodo tudi organi, pristojni za kavo, kot je Nacionalno združenje za kavo ZDA, Inc. Dodaten dokaz pomanjkanja standardizacije.

Metrična pretvorba

Kaj je torej z ljudmi pri Zojirushi? Ali so se usedli in odločili, da mora biti skodelica kave 5,1 oz (5,0721, če smo natančni)?

Kavni aparati, zasnovani in trženi zunaj ZDA, pogosto začnejo z metričnimi meritvami. Zmogljivost pivovarne bo v litrih, ustrezno število skodelic pa bo lepo okrogla številka v mililitrih.

Ko se te pivovarne prodajajo v ZDA, ostane prostornina skodelice enaka, vendar se mililitri pretvorijo v unče – in pogosto končajo kot delne unče. Ki izgledajo čudno.

Zojirushi je japonsko podjetje za gospodinjske pripomočke. Njihov termo aparat za kavo Fresh Brew z 10 skodelicami ima prostornino 1,5 litra. To pomeni 150 ml na skodelico. Ko pa Fresh Brew pretvorimo v unče, postane 1,5 litra skupna prostornina 50,721 unč – ali 5,721 unč na skodelico. Še vedno čudno – a razumljivo.

Povečajte ga

Še ena stvar, ki jo je treba upoštevati, ko ugotovite, da vaša pivovarna z 12 skodelicami služi manj kot šestim ljudem, je nagnjenost Američanov k povečanju. Obožujemo naše športne terence in naše velike požirke. Kava ni nobena izjema, kar dokazuje nedavno predstavljena velikost “Trenta” v Starbucksu. Trenta ima neverjetnih 31 oz, celih 11 oz več kot Starbuckova že tako ogromna velikost “Venti”.

“Večji” je trend v naši družbi in izkrivlja naša pričakovanja. Instinktivno želimo, da “skodelica” kave napolni našo najljubšo keramično skodelico ali našo izolirano potovalno skodelico. In ti vsakodnevni predmeti so VELIKI.

Naši gospodinjski aparati za kavo se niso prilagodili tem pričakovanjem. Prostornina skodelice je bolj v skladu z zgodovinsko manjšimi porcijami in v skladu z globalno perspektivo. (Ne boste našli velikosti Trente karkoli v tradicionalni evropski kavarni.)

Razdeli za osvojitev

To, da se število vrčkov, ki jih lahko napolnite z enim lončkom kuhane kave, tako razlikuje od števila, oglaševanega na škatli, je pravzaprav pogost vir nezadovoljstva potrošnikov pri nakupu aparata za kavo.

Toda malo delitve je vse, kar je potrebno za obvladovanje pričakovanj, ko gre za velikost skodelice za kavni aparat.

Pri nakupu aparata za kavo priporočam, da oglaševano število skodelic popolnoma zanemarite.

Namesto tega bodite pozorni na največje število unč, ki jih vsebuje rezervoar za vodo. Nato izmerite prostornino vrčka ali skodelice za kavo, ki jo običajno uporabljate, v unčah. Prostornino rezervoarja razdelite na prostornino vrčka. To vam pove, kolikokrat lahko napolnite svojo najljubšo skodelico – ali koliko porcij v resničnem življenju lahko pričakujete.

Ne pozabite:

 1. Število “skodelic”, ki ga oglašuje pivovarna, se nanaša na velikost porcije in ne na mersko enoto
 2. Velikosti porcij aparata za kavo so veliko manjše, kot smo pričakovali

Ko morate nahraniti množico ali napolniti potovalne skodelice za dolgo vožnjo, imejte te stvari v mislih in vsi se bodo nasitili.