Sedem napak, ki se jim morate izogniti pri taljenju čokolade

Če se vam to ni zgodilo vsaj enkrat, se imejte za srečneža. Stojiš tam za štedilnikom in topiš nekaj tistih majhnih kock čokolade, ki so v škatlicah. Z veseljem pričakujete tiste s čokolado oblite jagode, ki bodo zaključek nocojšnje večerje. Pogledate navzgor, da preverite uro ali se pogovorite z otroki, in ko se ozrete nazaj proti štedilniku, vaša čokolada ne postane svilnato gladka, ampak leskrt in čudna. In da bi bila (kulinarična) škoda še večja, bolj ko segrevate in mešajte, bolj je grudast.

Vaša čokolada se je prijela. Dobra novica je, da lahko to čokoladno zmes še vedno uporabite v drugih receptih, če je niste požgali. Slaba novica je, da nocoj ne boste jedli jagod v čokoladi. Preberite, če želite odkriti sedem najpogostejših načinov, kako uničiti čokolado, ko jo stopite, in kaj lahko storite, da se izognete katastrofi.

Napaka #1. Pustite, da voda pride v stik s čokolado – Kockica čokolade ni videti tako, vendar v njej sploh ni vode. Narejen je iz majhnih, suhih delcev kakava in sladkorja ter iz kakavovega masla. Kapljica vode, ki pride v topljeno čokolado, povzroči, da se delci zlepijo okoli vode. To je zaseg. Temu se lahko izognete tako, da čokolado držite stran od vlage. Če čokolado stopite v parnem kotlu, na dno ne uporabite preveč vode ne pustimo, da voda zavre.

Napaka #2. Pregrevanje. Če je toplota previsoka, se bo čokolada zažgala, še preden se bo stopila. Čeprav se to tehnično ne prijema, ožgana čokolada tvori majhne grudice. S prežgano čokolado ne morete narediti ničesar, razen da jo morda uporabite kot masko za obraz ali kaj podobnega. Ne jejte.

Dvojni kotel tukaj reši življenje (čeprav še vedno ni povsem varen). Spet naj voda vre, ne zavre. Če imate več časa, lahko čokolado stopite tudi v pečici. Pečico nastavimo na najnižjo temperaturo in vsakih nekaj minut preverimo čokolado in jo premešamo. Upoštevajte, da se čokolada med taljenjem ne sme segreti nad približno 115 stopinj F. To je samo toplo, ne vroče.

Mikrovalovna pečica deluje precej dobro, če jo nastavite na 50 % moči, preverite čokolado in premešate po 1 minuti, nato pa jo vključite in mešajte vsakih 15-20 sekund, dokler ni skoraj stopljeno. Mešajte brez segrevanja in pustite, da se čokolada popolnoma stopi na preostali toploti.

Napaka #3. Če poskušate stopiti velik kos čokolade – ne samo, da boste do nekega jutri še vedno stali pri štedilniku in jo poskušali stopiti, zažgali jo boste že dolgo, preden se bo stopil celoten kos. Nasekljajte čokolado, prosim. Poskusite ga sesekljati na dokaj enakomerne kose. Za temno čokolado si omislite čokoladne koščke, za mlečno ali belo čokolado pa drobnejše, saj se lažje zažgejo. To velja ne glede na to, katero metodo uporabljate.

Napaka #4. Poskušam ga stopiti neposredno v loncu na štedilniku – Prevroče, prehitro. Veste, da se bo čokolada, ki se dotakne dna pekača, segrela čez 115 stopinj. Ne počni tega.

Napaka #5. Zanemarjanje – Taljenje čokolade zahteva pozornost; potrebuje ljubezen. Pogosto ga je treba mešati, da se toplota enakomerno porazdeli.

Napaka #6. Postavljanje pokrova na topljeno čokolado – v redu, to sem že videl priporočljivo, vendar je tukaj težava v tem, da se vlaga, ujeta v ponvi, kondenzira na pokrovu in kaplja v čokolado. In veste, kaj se zgodi potem, kajne?

Napaka #7. Poskus, da bi se hitreje stopil – Potrpežljivost je vrlina. Ne morete prehitevati postopka. Samo prosite za težave. Uporabite nizek ogenj in si vzemite čas.

Ne pozabite: uporabljajte nizek ogenj, vzemite si čas, hranite na suhem in mešajte, mešajte, mešajte. Tukaj delaš s čokolado. Vdihnite to bogato aromo. Čudite se nad svilnato gladkostjo stopljene čokolade. Predvidite užitek končnega izdelka. Hej, ne izgubi preveč razuma. Nenehno morate mešati. Vso srečo.

V naslednjem članku o čokoladi bom govoril o tem, kaj si lahko naredite s to zaseženo čokolado.