Na kitajskem trgu čokolade prevladujejo tuje znamke

Tuje znamke čokolade, kot so Dove, Cadbury in Hershey’s, so zdaj zavzele približno 70 % kitajskega trga čokolade. Ker je Barry Callebaut, največji svetovni proizvajalec čokolade s 25 % svetovnega trga, nedavno odprl svojo prvo tovarno čokolade na Kitajskem v mestu Suzhou, je 20 najboljših čokoladnih podjetij na svetu zdaj vseh vstopilo na kitajski trg. Toda v soočenju z globalno konkurenco so bila kitajska lokalna čokoladna podjetja še naprej zatirana navzdol po vrednostni verigi.

Drugi največji trg čokolade

Ko je Barry Callebaut s 4 milijardami CHF prihodkov na leto postavil svojo prvo proizvodno linijo v Suzhouju, nastaja tudi celotna multinacionalna veriga industrije čokolade. Poznavalci industrije so namigovali, da bi bil to udarec za lokalne kitajske proizvajalce čokolade v tej globalizirani konkurenci. Nadalje je pokazalo, da je ohranjanje koraka z mednarodno konkurenco še posebej pomembno, sicer bo kitajska industrijska veriga postala še bolj ranljiva.

V zadnjih letih se je svetovni trg čokolade opazno upočasnil, z le 2-3-odstotno rastjo na leto. Predvsem zato, ker je poraba čokolade na prebivalca v razvitih državah že na visoki ravni, v povprečju 11 kg. Po drugi strani pa je poraba čokolade na prebivalca na Kitajskem le 0,1 kg, njen domači trg čokolade pa raste za osupljivih 10–15 % letno, z ocenjenim tržnim potencialom na 2,7 milijarde USD. Tako je Kitajska postala drugi največji svetovni trg čokolade takoj za ZDA. Vseh 20 najboljših čokoladnih podjetij na svetu je vstopilo na Kitajsko, na današnjem kitajskem trgu pa je več kot 70 uvoženih ali skupnih blagovnih znamk čokolade.

Barry Callebaut je jasno povedal, da prihajajo deliti in sodelovati pri gospodarski rasti Kitajske. Tovarno v Suzhouju namerava zgraditi v največjo med svojimi 38 tovarnami na svetu in v naslednjih petih letih doseči 6-kratno povečanje prodaje z visoko zmogljivostjo tovarne v Suzhouju. “Upamo, da bomo lahko v celoti izkoristili zmogljivosti te tovarne za hitro povečanje proizvodnje s 25.000 ton na 75.000 ton, s čimer bo postala največja tovarna čokolade na svetu,” je dejal izvršni direktor Barry Callebaut Patrick De Maeseneire.

Multinacionalne ambicije

Razume se, da bo nova tovarna Barryja Callebauta v Suzhouju postala azijsko-pacifiški sedež podjetja, pa tudi center prodajne mreže za oskrbo Kitajske in multinacionalnih proizvajalcev hrane ter specializiranih strank. Glavne blagovne znamke, kot so Cadbury, Hershey’s in Nestle, imajo trenutno veliko pogodbe o zunanjem izvajanju proizvodnih pogodb z Barryjem Callebautom, katerega OEM proizvodnja kakavove pijače in čokoladnih izdelkov znaša 15-20 % letne proizvodnje vsake od treh glavnih blagovnih znamk. Švicar Barry Callebaut je torej res Veliki brat svetovne čokoladne industrije.

Pravzaprav so kitajske lokalne čokoladne družbe še pred prihodom Barryja Callebauta že izgubljale tržne deleže zaradi večnacionalnih konkurentov. Ameriški Hershey’s se je odločil zaorati kitajski trg, saj namerava do leta 2010 doseči 23-odstotni delež na lokalnem trgu in drugo mesto na Kitajskem. Medtem korejski in japonski proizvajalci čokolade pospešeno vstopajo tudi na kitajski trg.

Lokalna podjetja niso na lokalnem trgu

Čeprav je hitro rastoči kitajski trg čokolade dobra novica za lokalne proizvajalce čokolade, kitajski potrošniki danes pogosto omenjajo tuje blagovne znamke, kot so Dove, Cadbury, Hershey’s in Ferrero, le redko omenjajo lokalne blagovne znamke.

Kot tuji izdelek ima Kitajska le manj kot 50-letno zgodovino proizvodnje čokolade, zato obstaja neizogibna vrzel za tujimi blagovnimi znamkami v smislu proizvodnih tehnik in tehnologij. Zaradi neustrezne predelovalne opreme in nepopolnih proizvodnih zmogljivosti je zagotavljanje kakovosti izdelkov za mnoga lokalna čokoladna podjetja težko. Poleg tega je večina kitajskih čokoladnih podjetij šibkih pri raziskavah in razvoju izdelkov, kar povzroča počasne spremembe in posodobitve izdelkov. Trenutno je večina lokalnih čokoladnih podjetij obtičala v neprijetni situaciji nizke kakovosti izdelkov.

Zgornja vprašanja v panogi so lokalna podjetja stala priložnosti za sodelovanje v tekmovanju za kitajski trg čokolade. Večnacionalne blagovne znamke čokolade so na kitajski trg prišle ena za drugo od devetdesetih let prejšnjega stoletja in so zdaj v prevladujočem položaju na trgu. S svojo precejšnjo finančno močjo lahko multinacionalke igrajo na svoje tehnološke in kulturne karte ter spodbujajo svojo vrhunsko kakovost in edinstvene okuse, da hitro zavzamejo kitajski trg.

Ker je Barry Callebaut končno vstopil na kitajski trg, bo njegova tovarna v Suzhou še bolj pocenila proizvodnjo čokolade za multinacionalne znamke. Za lokalna kitajska podjetja, ki so večinoma na trgu nizkega cenovnega razreda, morda ne bodo več trdno držala tega tržnega segmenta.

Bodite v koraku z globalizacijo

Statistični podatki so pokazali, da je na Kitajskem okoli 63 velikih lokalnih čokoladnih podjetij z letno proizvodnjo 150.000 ton. Statistični podatki industrijskih združenj so tudi razkrili, da ima Kitajska trenutno približno 250 podjetij za proizvodnjo čokolade.

Poznavalci panoge so poudarili, da je kitajska industrija hrane in pijač zelo mednarodno konkurenčen trg. Ogromen potencial kitajskega trga čokolade ni namenjen le tujim blagovnim znamkam, ampak je položen tudi pred lokalne proizvajalce čokolade. Lokalna industrija čokolade je zdaj v fazi strukturnih sprememb in preživetja najmočnejših in brez dvoma bo vstop tujih blagovnih znamk predstavljal izziv za lokalno industrijo. Toda če lahko lokalna proizvajalca čokolade sodelujejo v tem mednarodnem tekmovanju, to ne bi samo spodbudilo povpraševanja po čokoladi s strani kitajskih potrošnikov, ampak tudi spodbudilo razvoj kitajskega trga čokolade.

Lokalna kitajska podjetja za proizvodnjo čokolade morajo nenehno izboljševati kakovost svojih izdelkov, izbirati boljše surovine, nadgrajevati proizvodne zmogljivosti, sprejemati mednarodne tehnologije, krepiti inovacije izdelkov in upravljanje blagovnih znamk. Šele takrat lahko tekmujejo z multinacionalnimi podjetji pod enakimi konkurenčnimi pogoji in naredijo preboj na tem kitajskem trgu čokolade, kjer prevladujejo tujci.

Za več informacij o kitajskih podjetjih obiščite www.chinabizintel.com