Čokolada in sreča – kakšna je povezava?

V čokoladi je na stotine naravnih kemikalij, ki vplivajo na naše možgane, saj oddajajo nevrotransmiterje. Ti lahko vplivajo na naše občutke in nas naredijo srečne. Surova, nepredelana zrna kakavovca so ena od tako imenovanih “superživil”, zato spadajo v isto kategorijo kot skromni cvetovi brokolija, ki jih mnogi otroci sovražijo.

Kakavova zrna vsebujejo več močnih antioksidantov, kot jih najdemo v zelenem čaju ali rdečem vinu. Antioksidanti so preprosto umetne ali v tem primeru naravne spojine, ki preprečujejo ali upočasnjujejo oksidacijo in tako pomagajo pri boju proti staranju in prostim radikalom v telesu, ki lahko povzročijo raka.

Raziskovalci verjamejo, da lahko antioksidanti, ki jih najdemo v kakavovih zrnih, pomagajo zmanjšati tveganje za možgansko kap, krvni tlak in tveganje za srčno-žilne bolezni ter preprečiti ali vsaj odložiti raka na prostati.

Za naše zdravje je boljša temna čokolada kot mlečna, saj vsebuje več kakavovih zrn kot bela čokolada. Raziskovalci verjamejo, da flavanoli, prisotni v temni čokoladi, stimulirajo endotelij (obloga arterij) in tako proizvajajo dušikov oksid (NO3). To pa posreduje sporočila arterijam, ki jim naročajo, naj se sprostijo, kar zmanjša krvni tlak.

Stogramska tablica temne čokolade, ki vsebuje 70-85 % kakava, vsebuje različne minerale, vključno s selenom, ki dokazano krepi razpoloženje. Vsebuje 98 % priporočenega dnevnega odmerka mangana, 67 % priporočenega odmerka železa, 58 % priporočenega odmerka magnezija, 89 % priporočenega odmerka bakra in ogromnih 98 % mangana. Vsebuje tudi cink, fosfor in kalij. Z drugimi besedami, temna čokolada je dobra za nas! Druga prednost je, da vsebuje manj sladkorja kot mlečna čokolada.

Kofein in teobromin najdemo tudi v temni čokoladi, vendar je zelo malo verjetno, da vas bodo majhne količine teh stimulansov držale budne ponoči! Uživanja temne čokolade ne morete primerjati s pitjem kave s kofeinom.

Kakšna je povezava med čokolado in srečo? No, če še nikoli niste doživeli prijetnega občutka, ki ga dobite, ko jeste čokolado, bi morda morali poskusiti pojesti majhno količino temne čokolade. Zaradi gladke teksture in čudovitega okusa, skupaj z občutkom dobrega počutja, boste verjetno popolni oboževalec čokolade!

Za boljše počutje, ko ste depresivni, ni nič boljšega od čokolade!