Čokolada – hrana bogov

Zgodovina

Čokolada ima zgodovino sladkosti in nasilja. Maji, prvi, ki so odkrili kakavovo rastlino, so zaslužni za izpopolnitev tega zvarka v njegovi najzgodnejši obliki. Celo posvečanje boga kakavu.

Vedno zmagovalni Azteki so premagali tudi Maje. Hitro so se naučili vzljubiti okus in zdravstvene koristi, povezane s to temno pijačo.

‘Božanska pijača, ki krepi odpornost in se bori proti utrujenosti. Skodelica te dragocene pijače (kakav) omogoča človeku, da cel dan hodi brez hrane.«

Montezuma – azteški cesar (okoli 1480-1520)

Maji in Azteki so priznavali, da so kakavova rastlina in zrna zelo dragoceni, čeprav so jih uporabljali kot sredstvo za menjavo denarja. Španci, ki so opazili vrednost, ki so jo Azteki pripisovali kakavu, so se zelo zanimali tudi za rastlino.

Potreboval je čas, da so Španci pridobili naklonjenost temni pijači, saj so videli, da je “bolj pijača za prašiče kot pijača za človeštvo.”

Kmalu so Španci začeli pošiljati fižol nazaj v Španijo. In tam se je začela moderna zgodovina čokolade.

Sprva so si edini Evropejci, ki so si lahko privoščili to novo pijačo, bila aristokracija. Niso ga uživali na enak način kot Azteki, ampak so ga raje pili vročega in sladkega.

Bili so tudi prvi, ki so začeli dodajati druge začimbe iz novega sveta.

Ko so ugotovili, da se z dodajanjem sladkorja okus izboljša, se je ljubezen do te nove pijače hitro razširila.

To je tudi pomenilo, da so morali proizvesti več. Začeli so eksperimentirati z različnimi rastlinami kakava. Končno so našli enega, ki je, čeprav slabše kakovosti in okusa, lahko proizvedel veliko večjo količino.

Ugotovili so, da večina Evropejcev z dodajanjem nekaj dodatnih čajnih žličk sladkorja ni opazila razlike v kakovosti.

V Ameriki je trgovina s sužnji lepo olajšala rast in trgovina je hitro rasla.

Ko so bili sužnji v Ameriki prepovedani, so rastline prinesli v Afriko, da bi jih gojili.

Zgodovinski datumi

1828 – Nizozemec Coenraad Van Houten je izumil “Dutching” ali pripravo kakava v prah za mešanje z vodo.

1850-a – Solid Chocolate – Ustvaril ga je slavni angleški čokoladnik Joseph Fry. Z mešanjem sladkorja, kakavovega prahu in kakavovega masla bi lahko ustvarili pasto, ki je, ko se ohladi, postala trdna.

1879 – V Švici so odkrili, da je čokolada z dodajanjem mleka v prahu postala cenovno dostopnejša in blažja. Nenadoma so si ljudje iz vseh gospodarskih koncev lahko privoščili nebeško snov.

Koristi za zdravje

Maji in Azteki so vedno priznavali zdravstvene koristi čokolade. Zanimivo je, da je res šele v zadnjih letih kdo začel resno preučevati rastlino kakav.

Kaj ga dela zdravega?

Medtem ko je kakav elektrarna hranil iz AZ (anandamid-cink), je najbolj prepoznaven po svoji ravni antioksidantov, presenetljivo pa ima tudi najslabša kakovost nekaj antioksidantov.

Kaj so antioksidanti

Antioksidanti so spojine, ki pomagajo preprečevati bolezni, kot so staranje, artritis, možganska kap, rak, bolezni srca in druge. Te spojine najdemo v velikem številu v svežem sadju in zelenjavi.

Te spojine dajejo sadju in zelenjavi barvo. Pravzaprav temnejša ko je barva in bolj grenak okus, višja je raven antioksidantov.

Zaradi tega je temno rjav in grenak okus čokolade v njeni naravni obliki zelo bogat z antioksidanti.

Prepričan sem, da ste že slišali za nekatere bolj običajne antioksidante, kot sta vitamina C in E. Raziskovalci še vedno poskušajo identificirati mnoge druge in kako vplivajo na naše telo.

Zakaj potrebujemo antioksidante?

Antioksidanti so naša formula proti rji.

Podobno kot se jabolko ali banana obarvata, ko sta izpostavljena zraku, storimo enako.

Kot nov dojenček začnemo jemati kisik in pri tem naše telo začne “rjaveti” ali bolje rečeno razpadati.

Ko uživamo hrano, bogato z antioksidanti, ščitimo naše telo na enak način, kot če sadje polijemo z limoninim sokom, naravnim antioksidantom, preprečimo, da bi porjavelo.

Prosti radikali

Pred temi prostimi radikali ščitite svoje telo. Prosti radikali so molekule, ki so “podivjale”. Ali jim manjka elektron ali pa imajo dodatnega elektrona. Postanejo mrhovinarji, ki iščejo katero koli drugo molekulo, ki jo lahko »ukradejo«. Želijo se nevtralizirati.

To povzroči nevarno verižno reakcijo. Ko se en prosti radikal pritrdi na zdravo celico, postane ta celica prosti radikal in se začne loviti.

Če tega procesa ne nadzorujemo, lahko te mutirajoče celice povzročijo bolezni. Če omenimo le nekaj pogostejših bolezni, ki jih povzročajo prosti radikali – izguba spomina, staranje, motnje imunskega sistema ali celo rak.

Nevtralizacija prostih radikalov –

Cilj našega telesa bi torej moral biti nevtralizacija prostih radikalov, in to počnejo antioksidanti.

To naredijo tako, da uporabijo enega od svojih ogljikovih atomov z njegovimi močnimi vezmi. Ker sedijo tam, ko pride prosti radikal, se lahko oprimejo prostega radikala. Nato lahko proste radikale odnesejo s seboj iz telesa.

Zato je tako pomembno, da imamo stalno oskrbo z živili z visoko vsebnostjo antioksidantov, ki pomagajo odstraniti proste radikale iz našega telesa.

Čokolada je zame osebno najokusnejši način za nadzor prostih radikalov.

Vrste

Obstaja veliko vrst čokolade. Spodaj je nekaj najpogostejših vrst in uporab.

Kakav proti kakavu

Kakav je industrijski izraz, ki se uporablja za drevo in sadje. Ko se strok odpre, se začne proces fermentacije in ime se spremeni v kakav, na primer kakavovo maslo.

kakavova zrna itd.

Kakavovi stroki – To je sadež v obliki nogometne žoge, ki ga rodi kakavovo drevo. Dolg je približno 5-12 centimetrov in širok 3-5 centimetrov. V vsakem od teh strokov boste našli približno 30-40 semen. Za izdelavo pol kilograma kakava je potrebnih približno 20 semen.

Kakavova zrna – Plod kakavovca, ki se nahaja znotraj kakavovih strokov.

Perja- Ko kakavova zrna odstranimo, jih pustimo fermentirati. To pomaga razviti globok okus in aromo ter pomaga zmanjšati grenkobo.

Po končanem procesu fermentacije se fižol položi na sušenje. Ko je fižol posušen, se zunanji ovoj odstrani. Za to uporabljajo orodje za drobljenje, ki semena večkrat zdrobi v tako imenovane “kosce”. Zrna niso nič drugega kot zdrobljeni koščki kakavovih zrn.

Ena najpreprostejših in najbolj zdravih stvari, ki jih rad počnem, je dodajanje zrnc smutijem, svežemu sadju, v pudingih ali potresenih po vrhu sufleja. To samo doda že tako bogat okus čokolade in poveča hranilno vrednost katere koli hrane.

Kuhanje

Dve stvari, ki bosta uničili čokolado, sta vlaga in prekomerna toplota. Dokler imate to osnovno znanje, vam res nič ne preprečuje, da bi ga uporabljali.

Zaradi previsoke vročine se bo zrnalo in zgostilo, zato bodite previdni, če uporabljate mikrovalovno pečico. Z vlago že zelo majhna količina poveča njegovo viskoznost, zaradi česar je nesprejemljivo za namakanje.

Vedno shranjujte v temnih, hladnih prostorih brez vonja.

Taljenje

Domače taljenje

Dvojni kotel je najlažji način za topljenje čokolade. Ne dovolite, da bi para prihajala iz dna kotla, saj bi ga lahko uničila.

Če postane neuporabno, samo dodajte ½ T olja in med močnim mešanjem ponovno stopite.

Profesionalne možnosti taljenja

Električna ponev – Čeprav to ni “profesionalna” metoda, če ste “občasni” čokoladnik, je to cenejša metoda. Električna ponev bo ohranjala vašo čokolado na popolni temperaturi med delom z njo.

Profesionalni stroj za kaljenje – Če želite delati kot profesionalci, potem potrebujete profesionalni stroj za kaljenje. Priporočam eno, ki jo izda Sephra, vodilna na področju fontan za fondi.

Delavnice izdelovanja sladkarij

Pri učenju izdelovanja čokolade je najboljša izbira delavnica izdelovanja bonbonov.

Naučili vas bodo vseh svojih trikov in tehnik, hkrati pa vam pokazali najbolj kakovostne sestavine.

Delavnice so zelo zabavne. Naučiš se, ko se obliješ s čokolado. To se mi zdi prav nebeško.

Ena najboljših stvari pri delavnicah je možnost, da skočite z obema rokama. Na dobri delavnici boste rezali, topili in namakali svojo pot do čistega čokoladnega razvajanja.

Marsikje ne ponujajo teh delavnic, zato nas obiščite in si oglejte naše videoposnetke o vsem, od čokoladnih prestic do piškotov duhov za noč čarovnic. Najboljši del gledanja Jeannie je, da lahko oblizneš žlico in svoje prste!

Orodje obrti –

Spodaj navedena orodja so tista, ki so nam olajšala življenje. So orodja, ki jih uporabljamo tedensko, če ne dnevno.

kakavova kaša – Ta stroj morate imeti v mrzlih zimskih jutrih. To najprej vklopim zjutraj, ko se pripravljam na delo, in je popolnost. Kar mi je všeč pri Cocoa Latte, je, da ohranja pijačo na popolni temperaturi.

Ta naprava Back to Basics prinaša izkušnjo kavarne prav k vam v vaš dom. Stepa, zmeša in samodejno segreje vaš instant kakav v peneče pijače v stilu kavarne.

Mešalnik Vita Mix- Vita Mix je razvpit za zdravje in je moje najljubše orodje.

S tem mešalnikom sem pripravljal surove salse, juhe, omake in sladice. Zaradi hitrosti rezil bo, čeprav morda strežete surovo tortiljino juho, vroča, okusna in popolnoma hranljiva!

Fontane za fondi Sephra – Sephra je izpopolnila domačo in industrijsko čokoladno fontano. S svojo patentirano tehnologijo in celovito garancijo so bili moja naravna izbira.

Uporabil sem več drugih fontan in fontana Sephra je daleč najlažja za sestavljanje, razstavljanje in čiščenje. Čokoladna zabava postane prava stvar!

Lonček za fondi- Fondi izvira iz francosko govorečih regij švicarskih Alp in obstaja že stoletja.

Moja najljubša izbira za posodo za fondi je električni lonec. Ti lončki so primerni za katero koli vrsto fondija. Lahko zavrete olje ali preprosto hranite sladični fondi topel. Všeč mi je vsestranskost tega lonca.

Recepti

Vsakdo ima svoje najljubše recepte. Nismo nič drugačni od drugih.

Vsak recept za čokolado je preprosto narediti nekoliko bolj zdravega samo z dodajanjem čokolade.

Kot preliv lahko uporabite tudi surovi organski kakav in surove zrne.

Pri chocoliciousCooking radi kuhamo in tukaj je nekaj naših najljubših receptov:

darila

Nič ni tako kot podariti čokolado, s čimer boste posebni osebi pokazali, kako zelo jo imate radi. Vsaka vrsta darila ima svojo osebnost.

Ročno izdelane čokolade – “Celjeno darilo” ga imenujem tako, ker namakanje rok postaja izgubljena umetnost. Torej veste, če prejmete takšno darilo, da vas dovolj cenijo, da vam dajo najboljše

Darilna košara temne čokolade – “Premišljeno ljubeče” darilo. Izraz premišljen uporabljam, ker če gre za temno čokolado, očitno skrbijo za vaše zdravje in čim temnejša je, tem bolje.

Namočene jagode – “Seksi” darilo. Se vam ne zdi, da je nekaj zelo seksi v temno rdečih jagodah in čokoladi?

Ne morem se spomniti ničesar, kar bi me spravilo v nezavest bolj kot to seksi darilo.

Preste- “Zabavno” darilo. Zaradi te kombinacije slano sladkih dobrot jih je zabavno pripravljati in jesti. Potem, če želite, da zabavno darilo postane osebna zabava, preprosto skrijte malo karamele v notranjost.

Zabava

Sprijaznimo se s tem, kadar koli je čokolada, zabava je!

In res ni omejitev za zabavne ideje za zabave, ki bi jih lahko osredotočili na čokolado. Od otroške rojstnodnevne zabave, zabave za najstniško noč čarovnic, zabave z degustacijo čokolade ali uradne čokoladne zabave — zabava, ki jo lahko doživite, res ni omejena.

Zlasti z lončkom za fondi ali fontano zabava dobi drugačen občutek. Zdi se mi, da zaradi tega formalna zabava postane bolj “hladna voda”. In vzročni zabavi daje več elegance.

Ko stojijo naokoli in pomakajo sadje, kruh in bonbone v neskončni tok čokolade, niste le fizično napolnjeni, temveč uživate v socialni interakciji, ki izhaja iz izkušnje.

Čokolada ni obvezna, je nuja!

To je zdravo

Ne samo, da se počutiš dobro, ampak tudi nasmeji!

Najboljše darilo, ki ga lahko kdo prejme!

Ne glede na to, kako priložnostna ali elegantna je zadeva, nenadoma postane zabava!

Za največji učinek ga je treba dnevno zaužiti in deliti!