Ali lahko čokolada vpliva na vaše spolno življenje?

Od takrat, ko so Maji pobrali prva kokina zrna, velja prepričanje, da ima čokolada evforičen učinek na čute telesa. Konkvistadorji so videli azteškega cesarja Montezume, kako je pred vstopom v svoj harem zaužil veliko količino kakava v obliki pijače, imenovane čokolada. Španci, ki so osvajali, so razširili cesarjevo prepričanje, da je kakav afrodiziak, in ga prinesli v Evropo. Tega prepričanja je delil tudi eden najslavnejših ljubimcev zgodovine Giacomo Casanova.

Od takrat je uporaba čokolade kot del paritvenega obreda trdno uveljavljena. Pred kratkim je bilo dokazano, da čokolada ne samo poveča spolni apetit, ampak tudi povzroči občutek vznesenosti, podoben orgazmu.

Šele v zadnjem času so znanstveniki razkrili psihotropne lastnosti čokolade in učinke, ki jih ima na nas. Ugotovljeno je bilo, da čokolada vsebuje skromne količine stimulansov kofeina in teo-broma (veliko manj kot v kavi ali čaju). Znano je tudi, da čokolada poveča raven serotonina, kemikalije, ki jo naravno proizvajajo možgani in za katero je znano, da zmanjšuje anksioznost. Serotonin je najpogosteje povezan z učinki marihuane ali z nasedanjem (za enak učinek bi morali pojesti 25 funtov temne čokolade naenkrat).

Nobena od teh lastnosti sama po sebi ne zagotavlja povezave med uživanjem čokolade in večjim spolnim užitkom. Pravzaprav je naval endorfinov, ki nastane ob uživanju čokolade, zlasti temne čokolade, najbolj podoben blaženosti, povezani z zdravim spolnim odnosom. Čokolada vsebuje tudi fenil-etilamin, za katerega je znano, da spodbuja sproščanje dopamina v centre užitka, ki so običajno povezani z orgazmom.

Poleg teh znanstvenih dokazov je bilo opravljenih veliko vedenjskih raziskav za preučevanje spolnega vedenja žensk, ki jedo veliko čokolade, in tistih, ki je ne. Zaključek tega je, da imajo ženske, ki uživajo velike količine čokolade, bolj zadovoljujoče spolno življenje. Vendar pa bi lahko domnevali tudi obratno korelacijo, kjer ženske z zadovoljivim spolnim življenjem ponavadi pojedo več čokolade.

Kljub dejstvu, da razmerja med seksom in čokolado ni mogoče dokazati s 100-odstotno gotovostjo, znanstveni dokazi v kombinaciji z vedenjskimi študijami zagotavljajo prepričljiv argument za vpliv kakava na naš spolni nagon – dovolj je prepričljiv, da je čokolada postala del moje dnevne prehrane!

Priporočam, da kupite čokolado z visoko vsebnostjo kakava, ki je boljšega okusa in ne vsebuje dodatnih sladkorjev in olj, kot so čokoladice v večini trgovin. Osebno mi je najljubša temna belgijska čokolada z visoko vsebnostjo kakava in posledično prevelikim užitkom. Če parafraziram Salomonovo pesem: ‘Zadrži me s kozarci in tolaži me s čokolado, ker sem bolan od ljubezni’.